Ridövningar: Landningar med bra kontroll

 landningen efter hindret ska du klara av att bestämma tempot. Hästen ska kunna ligga kvar, gå fram eller komma tillbaka. I den här övningen får du träna på just detta.

 

Tipstack till: Leif Hall Text: Hege Hellström Illustration: Linda Eriksson   - Det här är en bra övning för gas och broms. När hästen landar ska man både kunna hålla fram hästen i landningen och kunna landa och ha kvar hästen där den är. Man ska också kunna koma tillbaks i landningen, säger Leif Hall, A-tränare och ridinstruktör. Veckans övning har med samma hinder som i förra hoppövningen på Hippson (du hittar den övningen här), men svårighetsgraden går nu från bas till avancerad. Orsaken är att du ska variera antalet galoppsprång, du ska kunna rida på fem, sex eller sju mellan hindren. - Till en början kan det upplevas som svårt, man tar ju upp det en nivå här som tränare. Men hästarna blir bättre på att både bjuda och vänta av den här övningen, säger Leif.   Effektivt om hästen rusar Särskilt bra är tänket med en evighetsbana när det gäller hästar som rusar. - Efter ett visst antal språng brukar de börja frusta och flåsa. Man utnyttjar övningen för att få hästen att fungera. Ryttare som har mer "normala" hästar bör också rida på ett tag i banan, menar Leif. - I och med att man har ganska låga hinder brukar jag vilja se många språng. Det är klart, om både häst och ryttare blir trötta får man vila och fortsätta efter en stund eller i nästa pass. Rent generellt menar Leif att vi borde öva oss på längre banor. - Det ger styrka och kondition men också koncentration, ryttare ska kunna rida fokuserat från hinder ett till hinder tolv utan att tappa kontroll. Även eliten behöver bli bättre på långa banor. - I min roll som banbyggare har jag pratat mycket med andra banbyggare om att vi ska utveckla ekipagen genom att ha lite längre banor. Förut hade Sverige sämre resultat i andra omgången av superligan jämfört med andra. För unghästar vill han också se fler språng på tävlingsbanorna, främst för att de ska hinna slappna av.

Bygg så här: Bygg banan med avstånd på 22-22,5 meter inomhus. Hindren kan vara ganska låga, säger Leif (som med det menar cirka 80 centimeter). Om du har ett "lättare" underlag, till exempel fibersand, kan du behöva länga lite eftersom det är mer lättgalopperat. Du måste antagligen länga även om du höjer hindren. Det kan vara bra att använda sig av koner eller liknande för att markera vägen på kortsidan. - Många hästar genar, och det är vanligt till och med för rutinerade ryttare att ställa till det för sig genom att rida dåliga vägar, säger Leif.   Värm upp så här: Börja med en enkel uppvärmning, eftersom övningen i sig är ganska tröttande. Värm upp och hoppa sedan på volt på ett enkelhinder några gånger i varje varv. - På en volt kan man rida jämnare, man kan rida vägen i stället för att bromsa, säger Leif. Träna på att hålla jämna rytmiska språng och använd dig av vägen.   Gör så här: Rid banan. Variera så att du tar fem, sex eller sju galoppsprång mellan hindren. Försök sätta det tempo du vill ha redan när du landar efter ett hinder. Rulla gärna på ett tag innan du vilar, helst ska du rulla på tills det funkar.

 

Syfte: Att du ska kunna kontrollera tempot och vara snabb när du reglerar. Att öva dig och hästen på att rida långa banor.   Svårighetsgrad: Avancerad.   Tänk på det här: Försök behålla koncentrationen även om du rider banan ett tag. Blir du eller hästen för trött är det bättre att vila, men tänj gränserna lite grann.   Tips: Avsluta gärna med en gymnastikserie eller kombination med ett lite högre hinder - se nästa hoppövning på Hippson.se.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0